لوگو دکتر ناصر مهربان
علائم کاهش هوشیاری

انواع کاهش سطح هوشیاری و علائم آن

انواع کاهش سطح هوشیاری

چه اطلاعاتی در مورد انواع کاهش سطح هوشیاری دارید؟ چه زمان بیمار به کما می رود؟

مرگ مغزی چه زمان اتفاق می افتد؟

در این مطلب قصد داریم به بررسی مفهوم هوشیاری و اختلالاتی مثل کما و مرگ مغزی بپردازیم. عوارضی که ممکن است حتی برای خود شما هم اتفاق بیافتند!!! برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه کنید.

علائم کاهش هوشیاری
علائم کاهش هوشیاری

تعریف هوشیاری

حالتی است که در آن شخص به محیط پیرامون و به خودش آگاهی دارد و قادر به درک و پاسخگویی به تحریکات خارجی و نیازهای درونی خود است.

چنانچه این آگاهی و پاسخگویی در فرد وجود نداشته باشد، وی در حالت غیر هوشیار به سر می برد.

هوشیاری دارای دو قسمت مهم است که عبارتند از:

  • بیداری

که توصیف کننده درجه ای است که فرد قادر است با محیط خود ارتباط برقرار کند. اختلاف بین خواب و بیداری مثال خوبی برای درک مفهوم بیداری است.

  • آگاهی

به معنای عمق و محتوای سطح بیداری است. آگاهی بستگی به بیداری دارد، زیرا کسی که بیدار نیست فاقد آگاهی است و نسبت به هیچ محرک خاصی آگاهی ندارد.

– این محرک می تواند خارجی باشد مثل؛ تحریک شنوایی، یا داخلی باشد مثل تشنگی.

توجه؛ بستگی به بیداری دارد و نشانگر قابلیت پاسخ به انواع خاصی از تحریکات است. بنابراین فردی که بیدار نیست، آگاه هم نیست. اما فردی که آگاه نیست، می تواند بیدار باشد. (برای مثال: فردی که زوال عقل دارد.)

به عبارت دیگر اختلالات گوناگون ممکن است میزان بیداری را تحت تاثیر قرار دهند. (کاهش سطح هوشیاری و یا میزان آگاهی را (کاهش سطح آگاهی).

سطح هوشیاری

سیستم مشبک_فعال کننده ای متشکل از نورون ها و فیبرها در ساقه مغز وجود دارد که همواره توسط اکسون های جانبی سیستم های حسی بالا رونده در ساقه مغز تحریک می شود و از این طریق فعالیتی مستمر و پایه ای دارد.

  • فیبرهای بالا رونده این سیستم از نواحی میانی پونز به طرف میدبرین و تالاموس می روند و سپس در هر طرف به صورت منتشر با نورون های کورتکس همان طرف مرتبط می شوند.
  • نتیجه فعالیت این سیستم، تحریک و حفظ فعالیت مستمر و پایه ای کورتکس مغز و در نتیجه حفظ بیداری و ایجاد سطح هوشیاری مناسب خواهد بود.
  • به این سیستم بالا رونده، فعال کننده می گویند. کاهش فعالیت این سیستم به حالت خواب آلودگی و کاهش سطح هوشیاری منجر می شود.

کاهش سطح هوشیاری

کاهش سطح هوشیاری را از نظر شدت و درجه ی آن به انواع زیر تقسیم می کنند:

  • خواب آلودگی خفیف

در این حالت صحبت کردن با فرد یا تحریک لمسی، وی را بیدار خواهد کرد.

  • خواب آلودگی شدید

در این حالت کاهش توجه به محیط و آهسته شدن پاسخ های روانی نسبت به محرک وجود دارد. برای بیدار کردن فرد لازم است از تحریکات قوی تر (مانند: فریاد زدن یا حرکت دادن شدید بدن) استفاده کرد.

  • استوپور

با تحریکات دردناک و پیاپی به بیمار (مانند: فشار بر روی استخوان جناغ سینه) چشمان وی باز می شود و به معاینه کننده نگاه می کند. اما غالبا پاسخ های شفاهی ندارد و فرامین را انجام نمی دهد.

بیمار در این حالت بی قرار است و چنانچه اثر تحریکی برداشته شود، سریعا به حالت شبیه به خواب برمی گردد.

  • کما

پایین ترین سطح هوشیاری است. بیمار حتی در برابر تحریکات خارجی شدید و نیازهای درونی خود بیدار نخواهد شد.

انواع کما
انواع کما

انواع کما

کما از نظر شدت به سه  مرحله ی زیر تقسیم می شود:

  • مرحله اول یا کمای خفیف

در این مرحله رفلکس های ساقه مغز وجود دارد و علاوه بر آن، تحریک دردناک می تواند منجر به حرکتی بی هدف و یا ناله کردن بیمار شود.

  • مرحله دوم

مرحله دوم و عمیق تر؛ فقط رفلکس های ساقه مغز وجود دارند و هیچگونه حرکتی در برابر تحریک دردناک دیده نمی شود. در این مرحله انواع مختلف تنفس می تواند دیده شود.

  • مرحله سوم

عمیق ترین مرحله کما. هیچگونه حرکتی دیده نمی شود. رفلکس های ساقه مغز و تاندونی و کف پایی وجود ندارد و تون عضلانی نیز از بین می رود.

انواع اختلال در هوشیاری

شامل تیرگی شعور است که در آن بیمار دچار آشفتگی در تفکر، حواس پرتی، عدم دقت و درک ناکافی از مسائل می باشد و گیجی یا کنفیوژن نامیده می شود.

در این حالت بیمار قادر به تفکر صحیح، سریع و منطقی نیست. دقت و تمرکز کافی ندارد و نسبت به زمان و گاهی مکان یا اشخاص نیز ناآگاه است. این حالت غالبا به دلیل صدمات منتشر مغزی مانند اختلالات متابولیکی و یا مسمومیت ها رخ می دهد.

دکتر ناصر مهربان،  متخصص مغز و اعصاب در پاسداران،  با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند.

جهت مشاوره با ایشان می توانید با شماره ۰۲۱۲۲۵۷۸۵۷۵ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام دکتر ناصر مهربانمراجعه کنید .

  • زندگی نباتی

امروزه با درمان های نوین، بیماری های شدید سیستمیک و ضربات مغزی، تعداد زیادی از بیمارانی که قبلا فوت می کردند، زنده می مانند. اما بدون آنکه هرگونه فعالیت مغزی مفهوم داری را به دست بیاورند!!!

این گونه بیماران در ۱ تا ۲ هفته اول بعد از ضربه مغزی در حالت کمای عمیق قرار دارند و سپس درجاتی از برگشت اعمال مرتبط با دیانسفال و ساقه مغز در آن ها دیده می شود. در حالی که اختلال عمل شدید نیمکره های مغزی و کورتکس همچنان وجود دارد.

  • چنانچه حالت نباتی حداقل برای ۱ ماه باقی بماند، اصطلاح وضعیت نباتی مستمر به کار می رود.

در این بیماران ابتدا چشم ها، متعاقب تحریک دردناک و سپس به طور خود به خود و برای مدت طولانی تر باز می شوند و گاهی به صورت غیرارادی از یک طرف به سمت دیگر حرکت می کنند.

این بیماران با اطرافیان خود صحبت نمی کنند و اندام های خود را به طور ارادی حرکت نمی دهند. برخی از حرکات خود به خودی و رفلکس های مرتبط با ساقه مغز و نخاع ممکن است در بیمار مشاهده شوند. (مانند: بلع، مکیدن، جویدن، دندان قروچه، خرخر و ناله کردن، رفلکس های تاندونی و …)

بیماران چرخه خواب_بیداری دارند. عملکرد قلبی، ریوی در آن ها طبیعی است ولی قادر به کنترل اسفنکتر ادرار و مدفوع نیستند.

مرگ مغزی
مرگ مغزی
  • مرگ مغزی

معیارهای تعیین مرگ مغزی عبارتند از:

  • کما: عدم پاسخ به تحریک های وارده به بالای سوراخ ماگنوم.
  • جدا کردن بیمار از ونتیلاتور (همراه با اکسیژن رسانی به او) به مدت ۲۰-۱۰ دقیقه به طوری که Pco2 به ۶۰-۵۰ میلی متر جیوه افزایش یابد. در صورت وجود مرگ مغزی حتی این میزان از دی اکسید کربن، نخواهد توانست فعالیت تنفسی را تحریک کند.
  • فقدان رفلکس های سفالیک مثل رفلکس های مردمک، اکولوسفالیک (dolls eye) اکولووستیبولار (کالریک)، رفلکس قرنیه، رفلکس gag، مکیدن، بلع و وضعیت اکستانسور.

رفلکس های خالص نخاعی ممکن است وجود داشته باشند، از جمله رفلکس های وتری، پاسخ کف پایی و فلکسیون اندام در پاسخ به تحریک دردناک.

  • درجه حرارت بدن بالای ۳۴ درجه سانتی گراد باشد.
  • جریان خون سیستمیک ممکن است نرمال باشد.
  • علت آن بیماری ساختمانی مغز یا اختلال متابولیک غیرقابل برگشت تشخیص داده شده باشد.

در صورتی که احتمال مسمومیت های دارویی با موادی مثل: اتانول، خواب آورها، داروهای بیهوشی و یا داروهای فلج کننده مطرح باشد، باید در تشخیص مرگ مغزی تامل کرد.

  • در بالغین با علت ساختمانی شناخته شده (و بدون احتمال مصرف دارو و اتانول) از فقدان عملکرد مغز باید حداقل به مدت ۶ ساعت گذشته باشد.

در دیگر موارد و همین طور در آسیب آنوکسیک_ایسکمیک مغز باید حداقل ۲۴ ساعت از فقدان عملکرد مغز بگذرد و ارزیابی از نظر دارو نیز منفی باشد.

  • تشخیص مرگ مغزی در نوزاد کمتر از ۷ روز نباید داده شود.

در نوزاد ۷ روز تا ۲ ماه حداقل ۴۸ ساعت، در ۲ ماه تا یکسال حداقل ۲۴ ساعت و در یک تا پنج سال، ۱۲ ساعت (در آسیب آنوکسیک-ایسکمیک مغز ۲۴ ساعت)، باید از فقدان عملکرد مغز گذشته باشد.

در بچه های بزرگتر، معیار سنجش مرگ مغزی همانند بالغین است.

  • استفاده از پاراکلینیک

نوار مغزی: باید خطوط مغزی در طی یک دوره ۳۰ دقیقه ای صاف یا ایزوالکتریک باشد.

ظاهر نشدن هرگونه عکس العمل در بررسی پتانسیل برانگیخته ساقه مغز.

نبودن جریان خون مغز در بررسی هایی مانند: آنژیوگرافی مغزی، MRI، مطالعات رادیوایزوتوپ، TCD.

نتیجه کلام

برای بررسی اختلال هوشیاری و تشخیص علت و نوع آن لازم است به متخصص مغز و اعصاب خوب در تهران مراجعه کنید. پزشک با تکیه بر دانش و مهارت خود می تواند علت اختلال در هوشیاری را ریشه یابی کند و بهترین راهکار برای مقابله با آن و کمک به سلامت بیمار را انتخاب نماید.

 

21 پاسخ
  1. ما یه بیماری داریم که دو روز پیش تصادف کرده و دچار ضربه مغزی شده و هوشیاریش هم ۳هست دکترا تا الان سه بار گفتن مرده ولی بعد نیم ساعت میگن که زنده است و قلبش کار می‌کنه میخواستم بدونم امیدی هست یا خیر

    1. سلام دوست عزیز
      پیش بینی و تشخیص با این توضیحات امکان نخواهد داشت و این سوال سخت بوده و بهتر است حضوری به پزشک مراجعه نمایید تا بررسی های لازم برای شما انجام شود.

    2. سلام وقت بخیر اگر کسی ۳بار احیا شده باشد و سطح هوشیاریش خیلی کم باشد و آنزیم قلبش بالا باشد امکان برگشت به زندگی ان چند درصد است؟

  2. سلام .مادرم ۷۲ساعت پیش تصادف کردن .ضربه به پشت سر وارد شده دکتر گفته نیازی به جراحی ندارن فقط بخیه زدن و درحال حاضر دارو تجویز میکنند.سطح هوشیاری میگفتن در درجه اول۳بوده الان فکر کنم ۴ یا ۵ .امید مان فقط ب خداست.ب نظرتون احتمال برگشت هست
    .مادرم تمام زندگیم بود .لطفا دعا کنید .التماس دعا

  3. مادر من سکته ی مغزی کرده دکتر انژیو مغزی کرده الان تو ای سی یو است و سطح هوشیاریش ۱۰ می‌باشد آیا این سطح هوشیاری خوبه ؟؟؟

  4. سلام خانمم اثرمسومیت سم دیازینون باعث کاهش سطح هوشیاری شده
    ک تقریباً سی و یک روز میشود. در بیمارستان لقمان حکیم بستری است
    هیچ سطحی هوشیاری اش بالا نمیاد
    آیا قابل برگشت است
    اگر باشد درمانش چقدر طول می کشد

    دکترایش جواب درست نمی دهد

  5. سلام یکی از عزیزانم سکته قلبی کرده و آسیبی اصلا به مغزش وارد نشده رفته کما سطح هوشیاری اول ۷ بود بعدا اومد ۴ تا ۵ الان ۱۸ روزه تو کما آیا میشه جوابی داد نگرانم زیاد😭😭😭🤲🏻خدا نکنه چیزیش شه

  6. سلام اقای دکتر ، ما یه بیماری داریم که دکترا تشخیص دادن که سکته مغزی کردن و الان هوشیاریشون روی ۸عه حدودا ، تکلم هم ندارن ،
    ایشون ریه هاشون ضعیفه و دکترا گفتن که اگر دستگاها رو جدا کنیم ، اکسیژن رسانی به مغزشون انجام نمیشه
    امیدی به برگشت هست ؟

  7. سلام وقت بخیر
    خواهرم ۳ ساله تشنج میکنه و یمدت پیش تشنج شدید داشت ( در حدی که مجبور به احیا شدن ) و الان خود بیمارستان بیهوشش کردن و بهمون گفتن تب داره و ضریب هوشیش اومده پایین … امید به بهبود داره؟

  8. با سلام واحترام‌ . بیماری داریم که ۶ روز پیش
    با ایست کامل قلبی به بیمارستان منتقل و احیا شد اما تاکنون مغز وی عکس العملی نداشته و در گزارش وی سطح هوشیاری برگشت ناپذیر اعلام شده لطفا راهنمایی بفرمایید

  9. سلام وقت بخیر.
    بیمارمون به خاطره غرق شدگی تو کماست
    دکترا گفتن سطح هوشیاریش صفر هستش و اینکه اگه اینجوری ادامه پیدا کنه کلیه و دیگر اعضای بدنش از کار میوفته
    امکانش هست سطح هوشیاریش بالا بره و خوب بشه؟

  10. با سلام و خدا قوت من خانومم در خواب سکته مغزی کرده الان۱۳روز است داخل ای سیو بستری می‌باشد هوشیاریش روی۲بود. بعد به ۴ و بعد به ۸ و بعد به۱۰رسید
    دکترا میگفتند چون لخته خون در مغز اش است باید دارو بهش بدهند و کیسه خون به خانومم وصل کردند. زمانی که اینکار انجام دادند هوشیاریست به۸رسید
    اما زمانی که با او حرف می‌زنیم به حرف های ما عکس عمل نشان میدهد و دست مان را می‌فشارد

    لطفا نظرتان را در مورد علاج یا علاج نشدن خانومم بدهید

  11. سلام.ما یه بیمارداریم سکته قلبی کرده و باامروز ۳ روز میشه ک بیهوشه و ضربان قلب و فشارخونش خوبه ولی هوشیاریش کمه و میگن روی ۴ هستش
    بنظرتون امیدی هس؟و اینک کی بهوش میاد؟

  12. سلام
    پدرم دیابتی هستن و دیابتشون به نهصد رسید هوشیاریش رو از دست داد و به بخش ای سی یو منتقل شدن الان که قند خونش مرتب شده متاسفانه هوشیاریش نه هست و فقط بدنش تکون میخوره و چشاشو کمی باز می‌کنه بنظرتون عادیه؟

  13. سلام
    من مادر در حالت نباتی هستش نزدیک به ۴۰ روزه ولی تو این هفته اخر مادرم با چشم مسیر مارو نگاه میکنه یعنی ب هر طرف میریم نگاه میکنه و بعد زیر پاشو با ی چیز کشیدیم جفت پاشو جم کرد تو سینش دستشو بلند میکنه میزاره رو سینه و اینکه زمزمه هم میکنه به نظر شما مادر من بهتر میشه

  14. سلام خسته نباشید من پدرم ۱۵ روز پیش سکته مغزی کرد ۱۲ روز تو ای سیو بود سرش هیچگونه لخته خون یا خونریزی نداره تو این ۱۵ روز بیدار میشه دست و پاشم تکون میده ولی کسی رو نمیشناسه نمیتونه صحبت کنه سطح هوشیاریش رو ۸ کلا میخواستم ببینم خوب میشه

  15. سلام وقت بخیر پدر من حدود یک ماه پیش دچار خونریزی مغزی شد بر اثر سکته بعد از عمل جراحی حدود دو هفته ای توی کما بود بعد کم کم از کما خارج شد و به ما گفتن که ببریدش خونه سطح هوشیاری پدر من ۱۲هستش خودش نفس میکشه با دهن غذا میخوره گاهی چشماهاشو باز میکنه و به سوالاتمون با بدن جواب میده گاهی هم اسممون رو میگه اما به سختی بعضی وقتام جمله میگه که ما متوجه نمیشیم میخوام ببینم تا کی این وضعیت ادامه داره ایا روند رو به افزایش؟؟

  16. سلام وقتتون بخیر خواهش میکنم جواب بدید
    من مادرم۵۲سالشه،یکهفته پیش تشنج کرد وحداقل ۱۰سال هست ک تشنج نداشته،تشنجش طولانی شدوبراثرتشنج هرچی خورده بود از معدش زده بودبالاتو ریه هاش ک ریه هاشم درگیرکرده،الان تو کماس وصطح هوشیاریش ۳هست،قلبشم مریضه قلبش گشادشده وقراربودبراش باطری بزاریم وضریان قلبش خیلی نامنظمه وباداروکنترلش میکنن الان فشارش همش پایین واز۵تا۱۰بادارومتغییرهست،ازطرفی کلیه هاش درگیرشده ودیروزدیالیزش کردیم وتنفسش هم با دستگاه هستش خواهش میکنم بگید امکان انتقالش هست بیاریم پیش دکتر ناصرمهربان یاخیر وچیکارباید بکنیم توروخدا جواب بدید 🙏🙏🙏

  17. سلام
    بیمار کانسر مری دارن بدلیل کم خونی نتونستن شیمی درمانی انجام بدن
    ریشون اب گرفته دچار تنگی نفس شدن ای سی یو هستن با ونتیلاتور اکسیژن رسانی میشه اکسیژن بالای ۹۵ هست
    ولی هوشیاریش رو از دست داد دوباره برگشت بعد دو روز باز شده ۵
    خوب میشه؟؟؟
    این دستگاه کی جدا میشه؟
    چند درصد امکان خوب شدنش هست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

درمان میگرن قطعی

میگرن یکی از اختلالات شایع است. سردرد تیپ میگرن یکی از انواع سردرد است که در صورت بروز لازم است