Search
Close this search box.
تاثیر مصرف کافئین در شدت سردرد میگرن

تاثیر کافئین بر میگرن

رابطه میگرن و کافئین چیست؟ به نظر شما مصرف کافئین چه تاثیری در روند حملات میگرن خواهد داشت؟ آیا افراد مبتلا به میگرن نباید کافئین مصرف کنند؟ آیا این باور که مصرف کافئین منجر به افزایش شدت میگرن و تعداد حملات آن می شود، درست است؟ قهوه یکی از محبوب‌ترین منابع کافئین در رژیم غذایی بسیاری از مردم جهان می‌باشد. اگرچه وابستگی به کافئین به سادگی اتفاق می‌افتد اما قطع ناگهانی آن ممکن است باعث بروز علائمی مانند سردرد شود. مصرف حداکثر ۴۰۰ میلی‌گرم کافئین برای بزرگسالان بی‌خطر است. اگر می خواهید بدانید تاثیر کافئین بر میگرن چیست؛ در ادامه ی مطلب به بررسی مطالبی می پردازیم که می تواند پاسخگوی سوالات فوق الذکر باشد.

ارتباط مصرف کافئین با میگرن چیست؟

رابطه ی مصرف کافئین و میگرن پیچیده می باشد و در قبال همه ی افراد یکسان نمی باشد. بنابراین یک قانون مشخص و خاص برای تمام افراد وجود ندارد و هر فرد مبتلا به میگرن ابتدا بایستی به طور دقیق معاینه و ارزیابی شود و سپس برای مصرف کافئین وی تصمیم گیری شود.

  • شاید جالب توجه باشد که بدانید؛ گاها ممکن است مصرف کافئین به عنوان راه حلی برای کنترل و درمان میگرن در گروهی از افراد، محسوب شود. بنابراین قطع مصرف کافئین در این افراد ممکن است تعداد و شدت حملات میگرن در آن ها را افزایش دهد.
  • با این حال در گروهی از افراد نیز مصرف منظم کافئین ممکن است باعث بروز حملات شدید میگرن شود. در این افراد قطع مصرف کافئین می تواند تحمل سردرد انواع میگرن را راحت تر نماید.

داروهای ضدمیگرن حاوی کافئین

کافئین جزئی از مواد تشکیل دهنده داروهای میگرنی نیز می‌باشد. به عنوان مثال اکثر داروهای بدون نسخه که می‌توان جهت سردردهای میگرنی از داروخانه تهیه نمود شامل ۶۵ میلی‌گرم کافئین به همراه آسپرین و استامینوفن هستند. داروهایی مانند کافرگات نیز که با نسخه می‌توان آن‌ را تهیه نمود در هر قرص شامل ۱۰۰ میلی‌گرم کافئین و مقادیری ارگوتامین می‌باشد که پزشکان توصیه می‌کنند به محض شروع حملات میگرنی دو قرص مصرف شود.

تشخیص قطع و یا ادامه دادن مصرف کافئین

شاید تا به اینجای امر از خود بپرسید چگونه می توان تشخیص داد که مصرف کافئین برای افراد مبتلا به میگرن بلامانع است و یا تاثیر کافئین بر میگرن چیست؟!؟ در پاسخ به این سوال می توان از راه حل زیر استفاده کرد:

قطع دو تا سه ماهه ی مصرف کافئین در بیمار باعث می شود تا متخصص مغز و اعصاب علائم را به درستی بررسی نماید و تشخیص دهد که تاثیر رابطه میگرن و کافئین در شما چگونه است؟

مکانیسم اثر کافئین در تسکین میگرن

پتانسیل اثر کافئین در بهبود سردردهای میگرنی در ارتباط با رگ‌های خونی می‌باشد. همان طور که میدانیم رگ‌های خونی طی حملات میگرن انبساط پیدا می‌کنند و گشاد می‌شوند و کافئین باعث انقباض رگ‌ها خونی می‌شود و به تسکین سردردها کمک می‌نماید.

آیا کافئین در درمان میگرن مفید است؟

برخلاف تصور عده‌ای که گمان می‌کنند کافئین درمانی برای سردرهای میگرنی می‌باشد، برخی از مبتلایان به میگرن عقیده دارند که مصرف کافئین باعث ایجاد سردردهای تنشی و ناتوان کننده برای آن‌ها می‌باشد.

نکته سردرگم کننده در مورد کافئین این است که بعضی مواقع مفید و برخی موارد مضر می‌باشد. برخی محققان عقیده دارند میزان و دفعات مصرف کافئین می‌تواند در این امر دخیل باشد.

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف سه وعده نوشیدنی‌های کافئین دار مانند قهوه، چای و نوشابه می‌تواند محرک سردردهای میگرنی باشد (البته باید توجه داشت که میزان کافئین در نوشیدنی‌های مختلف متفاوت می‌باشد)

نکته‌ دیگر در رابطه میگرن و کافئین میزان تحمل افراد نسبت به کافئین است که به مرور زمان افزایش می‌یابد. به عنوان مثال افرادی که در طی روز یک وعده کافئین مصرف می‌کنند در روزهایی که دو وعده یا بیشتر کافئین مصرف کنند ممکن است دچار سردردهای میگرنی شوند، عکس این مورد نیز وجود دارد، افرادی که در طی روز میزان زیادی نوشیدنی کافئین دار مصرف می‌کنند در صورتی که یک روز به میزان کمتری مصرف کنند ممکن است دچار سردردهای میگرنی شوند. بروز سردرد در افرادی که به طور ناگهانی مصرف قهوه را ترک می‌کنند نه تنها در افرادی که دچار سردردهای میگرنی هستند بلکه در افراد بدون میگرن هم ممکن است باعث ایجاد سردردهایی شود (احتمال ایجاد سردرد پس از ترک کافئین در جمعیت عادی حدود ۵۰ درصد می‌باشد)

چه زمانی سردردهای میگرنی با مصرف کافئین ارتباط دارد؟

به گفته متخصصان اگر چند ساعت پس از مصرف کافئین دچار سردرد شدید یا اینکه اگر با ترک کافئین در ساعتی که هر روز کافئین مصرف می‌کرید دچار سردرد شدید، این سردردها می‌تواند به دلیل مصرف یا عدم مصرف کافئین باشد. به طور معمول اواسط تا اواخر صبح زمانی است که افراد پس از ترک کافئین دچار سردرد می‌شوند زیرا بسیاری از افراد روز خود را با مصرف قهوه یا یک نوشیدنی کافئین دار شروع می‌کنند. سردرد ترک کافئین ممکن است با سردرد میگرنی تفاوت‌هایی داشته باشد، شدت این سردردها معمولاً خفیف تا متوسط است و ویژگی‌های حملات میگرنی را ندارد

نحوه قطع کردن مصرف کافئین

همانطور که در مباحث بالا ذکر شد، در برخی افراد مصرف کافئین می تواند تاثیرات سوئی داشته باشد. به گونه ای که شدت حملات سردرد میگرن در این افراد با مصرف کافئین بیشتر خواهد شد.

بنابراین ممکن است نحوه ی قطع کردن مصرف کافئین؛ برای این دسته از افراد دغدغه شود و از خود بپرسند چگونه و به چه میزانی باید مصرف کافئین خود را کاهش دهند؟!؟

اگر تشخیص متخصص مغز و اعصاب به قطع کردن مصرف کافئین بود، لازم است نکات زیر را مد نظر قرار دهید:

اگر بیمار به صورت منظم و فراوان کافئین مصرف می کند، نباید به یکباره استفاده از کافئین را قطع نماید. زیرا قطع ناگهانی مصرف کافئین نه تنها شدت و تعداد حملات میگرن را کاهش می دهد، بلکه بر شدت آن نیز می افزاید و فرد را متحمل درد و سختی بیشتری می نماید.

متخصص مغز و اعصاب بعد از معاینات و بررسی های دقیق؛ مصرف کافئین را پله پله و تدریجا کم می نماید تا بیمار دچار مشکل نشود و بتواند با این کاهش مصرف حملات سردرد میگرن را کنترل و کمتر نماید.

کلام آخر

در این مبحث به رابطه میگرن و کافئین پرداخته شد. نکته ی مهم این مبحث دوری از درمان های خودسرانه می باشد!!!

همان‌طور که پیشتر اشاره شد رابطه بین میگرن و مصرف کافئین به عوامل مختلفی بستگی دارد که به طور خلاصه شامل موارد زیر می‌شود :

  • میزان تحمل فرد در برابر کافئین
  • میزان مصرف کافئین
  • زمان مصرف کافئین
  • عادت‌های فردی در رابطه با مصرف مواد کافئین دار

مطالعات مختلفی در زمینه ارتباط مصرف کافئین و سردردهای میگرنی انجام شده است و نتیجه‌ای که به طور کلی از این مطالعات به دست آمده است بدین صورت است:

  • اگر شما عادت به مصرف کافئین دارید مصرف دو وعده نوشیدنی کافئین‌دار طی روز باعث ایجاد سردرد میگرنی طی همان روز یا روز بعد برای شما نمی‌شود و در مواردی حتی جهت پیشگیری از سردردهای میگرنی مفید می‌باشد اما مصرف بیش از سه وعده ممکن است آغازگر حملات میگرن در همان روز یا روز بعد باشد.
  • اگر شما عادت به مصرف کافئین ندارید و به ندت یک نوشیدنی کافئین دار مصرف می‌کنید ممکن است مصرف دو وعده (در موادری حتی یک وعده) نوشیدنی کافئین دار برای شما باعث ایجاد سردرد میگرنی در همان روز یا روز بعد شود.

بنابراین با توجه به الگوهای مصرف کافئین در رژیم غذایی روزمره خود باید نسبت به مصرف یا کاهش مصرف کافئین جهت پیشگیری از سردردهای میگرنی برای خود تصمیم بگیرید.

 

2 Responses
  1. درود خدمت شما
    موضوع ارتباط نوشیدن قهوه و تاثیر آن بر سردرد میگرنی رو بسیار کامل و جامع توضیح دادید من خودم سالیان ساله که دچار میگرن هستم و بییار رنج میبرم و مصرف قهوه (کافئین) سردردم رو بیشتر میکند یا باعث ایجاد اون میشود و اینکه مقاومت به کافئین رو مطرح کردین کاملا درسته…
    متاسفانه بعضی از سایت ها که خودشون فروشنده یا پخش کننده قهوه هستند اصلا به جزییات و واقعیت تاثیرگزاری توجه نمیکنند و همه آنها تاثیر منفی آن را انکار میکنند و قهوه (کافئین) رو درمان سر درد معرفی میکنند.
    متشکرم 🙏🏼

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط