درمان میگرن با rTMS چگونه امکان پذیر است؟ آیا می دانید با راهکارهای بدون دارو هم می توان میگرن را درمان کرد؟ درمان بیماری های مغز و اعصاب با rTMS یکی از راهکار های نوینی است که علم پزشکی در سال های اخیر به آن توجه ویژه ای کرده است. امروزه با توجه به این مورد که میگرن یک بیماری عصبی رایج میباشد که با علائمی نظیر سردرد، حساسیت به نور و همچین حالت تهو خود را نمایان می کند، قصد داریم برای درمان میگرن با آر تی ام اس اشاره کنیم.
آیا درمان میگرن با rTMS موثر است؟
سردرد میگرنی یکی از مواردی است که سالیانه افراد زیادی را به بخش اورژانس بیمارستانها میکشاند. افرادی که مبتلا به بیماری میگرن هستند اغلب با شروع حملههای سردرد نمیتوانند روال عادی زندگی خود را ادامه دهند. داروهای ضد درد پیش از شروع حملههای سردرد و با ظهور اولین نشانهها میتواند تا حدودی از شدت بیماری بکاهد.
روشهای دیگری که میتواند در کاهش علائم و یا پیشگیری از سردردهای میگرنی موثر باشد روش تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مکرر (rTMS) میباشد. این روش نوعی درمان غیرتهاجمی میباشد که در بسیاری از بیماران نتایج مطلوبی را در پی داشته است.
در مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ انجام شده است محققان بیان کردند که روش درمان میگرن با rTMS میتواند یک روش ایمن جهت جایگزینی داروهای تجویزی و یا سایر درمانهایی باشد که جهت بیماری میگرن تجویز میشود.
مکانیسم درمان میگرن با rTMS چگونه است؟
در این روش، امواج الکترومغناطیسی سلولهای عصبی مغز را تحریک مینمایند. قسمت خارجی مغز که قشر مغز نامیده میشود نقطهی هدف در این درمان میباشد. در واقع میدانهای مغناطیسی میتوانند جریان الکتریکی خفیفی را ایجاد نمایند که منجر به فعال شدن اعصاب خاصی میشوند در نتیجه احتمال ابتلا به میگرن کاهش مییابد.
این روش درمانی یک روش سرپایی بوده و احتیاجی به بستری در بیمارستان نمیباشد. بیماران میتوانند در مطب یا کلینیکها مجهز تحت نظر یک پزشک متخصص مغز و اعصاب درمان به میگرن روش rTMS را دریافت نمایند.
در سالهای اخیر دستگاهی تحت عنوان sTMS برای استفاده در خانه جهت پیشگیری از حملات میگرن از سازمان غذا و دارو مجوز دریافت کرده است و در مواردی که پزشک تجویز نماید بیماران میتوانند این دستگاه را تهیه نمایند و طبق دستورالعمل جهت پیشگیری از حملات میگرن از آن استفاده نمایند.
مراحل درمان میگرن با rTMS
- ابتدا باید به مطب یک پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمائید، در جلسهی معاینه سوابق پزشکی شما بررسی میشود و معاینات لازم انجام میشود.
- سپس یک نوار مغزی (الکتروانسفالوگرام) برای بیمار تجویز می شود. در این آزمایش مناطقی که که بیشترین فعالیت الکتریکی در سطح بیرونی مغز دارند شناسایی میشوند تا پزشک بتواند جهت درمان به روش rTMS اطلاعات لازم را به دست بیاورد.
- پس از اینکه ارزیابیهای اولیه تهیه شد جهت انجام جلسات درمانی به روش rTMS برنامه ریزیهای لازم انجام خواهد شد. هر جلسهی درمانی حدود ۲۰ دقیقه وقت نیاز دارد، تعداد جلسات درمانی با توجه به نظر پزشک تعیین میشود.
- درمان میگرن به روش rTMS هیچ گونه درد و ناراحتی برای بیمار ایجاد نمینماید. برخی بیماران احساس ضربهی خفیفی را گزارش مینمایند که طبیعی میباشد. جهت استفاده از این روش درمانی احتیاجی به بیحسی و یا بیهوشی نمیباشد و پس از پایان جلسهی درمان، بیمار میتواند به منزل بازگردد و یا فعالیتهای روزمرهی خود را از سر بگیرد.
مراقبت های قبل از درمان میگرن با rTMS
- پیش از حضور جهت درمان میگرن با rTMS باید تمام جواهرات و یا وسایلی که به آهنربا حساس هستند را خارج نمائید.
- جهت کاهش سر و صدای دستگاه به شما یک گوش گیر داده میشود.
- سپس روی یک صندلی راحت قرار میگیرید. سیم پیچهایی در قسمتهای مختلف سر شما قرار داده میشود. با آزاد شدن تکانههای مغناطیسی ممکن است احساس ضربه در زیر سیم پیچ را حس نمائید اما هیچ گونه دردی نخواهید داشت.
- پس از اتمام درمان سیم پیچها از سر شما آزاد خواهد شد و میتوانید به منزل بازگردید.
اثربخشی روش درمان میگرن با rTMS چقدر است؟
میگرن مزمن به حالتی گفته میشود که بیمار بیش از ۱۵ روز در ماه مبتلا به علائم بیماری میگرن باشد. افرادی که مبتلا به میگرن مزمن هستند دچار مشکلات فراوانی در زندگی روزمره هستند و این بیماری میتواند تبدیل به یک مشکل ناتوان کننده شود.
در مطالعه ای که در سال ۲۰۲۱ انجام شده است نشان داده شد که درمان به روش درمان میگرن با rTMS تعداد حملات میگرن، میزان سردرد مرتبط با میگرن و همچنین طول دورههای حملهی میگرن را به طرز موثری کاهش میدهد.
در مطالعهی دیگری که به تازگی در سال ۲۰۲۲ انجام شده است محققان بیان کردند افرادی که از روش درمان میگرن rTMS استفاده مینمایند کاهش شدت درد و همچنین کاهش دورههای بیماری را تا ۸ روز در ماه داشتهاند.
این روش درمانی برای تمام گروههای سنی میتواند مفید باشد.
برخی از عوارض جانبی درمان میگرن با rTMS
مانند هر نوع مداخلهی درمانی روش rTMS نیز میتواند با عوارضی همراه باشد، برخی از عوارض این روش درمانی عبارتند از:
- احساس ارتعاش در اطراف سر و یا صورت
- سردرد و سرگیجه
میزان عوارض نام برده شده ممکن است تنها در یک سوم افراد تحت درمان ایجاد شود که کوتاه مدت بوده و به سرعت برطرف میشود.
کاندید مناسب جهت درمان میگرن به روش rTMS
تمام افرادی که دچار میگرن مزمن هستند و با سایر روشهای درمانی قادر به کنترل علائم نبودهاند با تشخیص پزشک متخصص مغز و اعصاب میتواند از این روش درمانی استفاه نمایند، افرادی که کاندید مناسبی جهت استفاده از این روش نیستند عبارتند از:
- افرادی که دارای ایمپلنتهای فلزی در سر هستند.
- افرادی که دارای گیره یا هر نوع سیم پیچ فلزی در مغز هستند.
- افرادی که داری خالکوبی با جوهر مغناطیسی و یا فلزی هستند.
- بیماران مبتلا به بیماری صرع یا هرگونه تشنج